Het plaatsen van een dakkapel

Ben jij op zoek naar meer woonruimte? Een dakkapel kan daarvoor een goede oplossing zijn.

Samantha deelt haar recente ervaring voor het plaatsen van een dakkapel en legt uit hoe je dit kunt financieren.

Begin dit jaar besloten we in gesprek te gaan met een leverancier voor dakkappelen. Via beeldbellen kregen wij advies over de verschillende mogelijkheden en kregen we een kleine virtuele rondleiding in de showroom. De adviseurs hebben geholpen bij de materiaal keuze en gaven tips over het plaatsen van kiep- kantelramen, ventilatie roosters en zonwering.

Aan het eind van het gesprek ontvingen wij een indicatieve offerte zodat we de kosten inzichtelijk hadden. Dit was voor ons het uitgangspunt om de taxateur in te schakelen om onze waarde van de woning te laten bepalen. De taxateur kijkt naar de marktwaarde in de huidige staat én de marktwaarde na verbouwing. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van de investering; om die redenen is de offerte zo belangrijk.

Wij besloten om de verbouwing uit eigen middelen te voldoen, maar zodra er ruimte ontstaat tussen de marktwaarde van de woning en de openstaande hypotheek geeft dat in de basis ruimte om de hypotheek te verhogen voor een verbouwing. Dat kan alleen wanneer de verhoging passend is op basis van het inkomen. Even een makkelijk voorbeeld: De waarde is €250.000,- en je hypotheek €200.000,- Dan heb je €50.000,- ruimte om de hypotheek te verhogen. Kan je dan op je inkomen maar €230.000,- lenen, dan kan je €30.000,- opnemen voor, in dit voorbeeld, een verbouwing.

Nadat wij akkoord gaven op de offerte, werd er een persoonlijk bezoek gebracht om de dakkapel te komen inmeten en kijken of de inschatting van onder andere de dakhelling klopt. Bij ons bleek dat dit toch nét iets steiler was waardoor de uiteindelijke kosten hoger uitkwamen omdat er een dak bezwaring toegevoegd moest worden. Hou hier dus rekening mee voor je financieringsaanvraag bij je geldverstrekker. Nadat de offerte akkoord was, kregen wij te horen dat de levertijd 16 weken bedroeg.

Eind juni om 7:00 uur in de ochtend stonden 6 vriendelijke mannen voor de deur. Ik was in de veronderstelling dat ze rustig zouden beginnen, maar om 7:05 zaten de eerste zaagsnede in het dak. Nog geen uur later zat er een groot gat in het dak. Wij waren gelijk positief verrast over het uitzicht dat al die tijd achter het dak verstopt zat.

Om 10 uur begon de lunch pauze en nog geen 2 uur later kwam de hijskraan voorgereden met daarop onze dakkapel. De hijskraan begon met het verwijderen van de bigbags (die grote witte afval zakken) via het raam. Nadat alles opgeruimd was, werd de dakkapel op de uitsnede gehesen. Daarna zijn ze nog 1,5 uur bezig geweest met afwerken en opruimen. Ze hebben de zolder ‘bezemschoon’ achter gelaten. Wij kozen er voor niet de volledige dakkapel af te laten werken omdat wij zelf twee rechterhanden hebben. Ben er wel van bewust dat er dan echt nog wat werk in zit.

Wij konden de factuur na plaatsing voldoen, zelfs zonder aanbetaling. Werk jij met een verhoging van je bestaande hypotheek, dan wordt het bedrag van de verbouwing in een bouwdepot geplaatst. Je stuurt de factuur van het bedrijf dan naar de geldverstrekker welke deze direct aan het bedrijf uitbetaald.