Hier willen we je een samenvatting geven van de meest gestelde vragen die wij op Clubhouse hebben gekregen. Elke vrijdag om 14.30 uur hebben Myrte de Groot en Soufyan Daafi ‘Vastgoedpraat’, waar vragen worden beantwoord over vastgoed. Als het gaat om het financieren van (verhuurd) vastgoed legt Wilco daar uit waar wij sterk in zijn. En, omdat je Clubhouse-praat niet later na kunt lezen, geven wij je hier de meest gestelde vragen. En uiteraard het antwoord op die vragen….

Hoeveel eigen vermogen moet ik hebben om een beleggingspand aan te kopen?
Dit hangt af van de deal die je hebt gemaakt. Koop je een woning onder de marktwaarde aan, dan is de kans aanwezig dat je het volledig kunt financieren, hooguit dat je de ‘kosten- koper’ dan zelf betaalt. Kosten koper bestaat uit 8% overdrachtsbelasting en kosten voor de taxatie, de notaris en je adviseur.
Koop je een woning aan die ongeveer gelijk is aan de taxatiewaarde (in verhuurde staat), dan moet je er rekening mee houden dat je náást je kosten-koper nog ongeveer 20% eigen geld moet investeren. Elk geval is anders, dus soms kun je volstaan met 10% eigen geld, koop je relatief duur aan dan kan het ook oplopen tot 30%. Het is daarom belangrijk je goed te laten adviseren door een vastgoedcoach van bijvoorbeeld Actief.nl en je Financieel adviseur.

Hoe gebruik ik mijn overwaarde als 1e inleg voor een beleggingswoning?
Het opnemen van overwaarde ligt vast in wet- en regelgeving. Dus we kijken of je woning voldoende waard is (en stellen daarmee vast hoeveel overwaarde er is), maar daarnaast is ook je inkomen van belang. Jouw inkomen én die woningwaarde bepalen uiteindelijk hoeveel overwaarde je vrij zou kunnen spelen. In het advies gaan we kijken wat we bij jouw huidige bank kan, of dat een andere bank beter bij jou past, of het verstandig is je huidige hypotheek gelijk te herzien, en je zo voorzien van een goed advies om veilig én voordelig je overwaarde vrij te spelen. Die overwaarde wordt dan op jouw bankrekening overgemaakt nadat de financiering geregeld is. En daarmee is jouw 1e inleg voor je nieuwe woning een feit.

Ik heb mijn overwaarde op de bankrekening ontvangen. En nu?
Dan staat niets jou in de weg om een vervolgstap te maken; de zoektocht naar en aankoop van jouw nieuwe pand!
Je kunt van je overwaarde natuurlijk een woning aankopen. Dat is mooi en dan heb je de opbrengst 100% voor jezelf.
Maar het kan nog veel interessanter zijn om een verhuurhypotheek te nemen op dit aan te kopen pand en een deel van de overwaarde te gebruiken. Dan houd je nl. geld beschikbaar voor de aankoop van een volgend pand. En misschien nog een pand, uiteraard afhankelijk van hoeveel overwaarde/ eigen geld/ kapitaal je tot je beschikking hebt.

Wat is de hefboomwerking?
Dat heeft te maken met het rendement wat je kunt behalen. Stel dat je je pand aankoopt met eigen geld, dan kun je berekenen hoeveel opbrengst er is en dit uitdrukken in een rendement. Dan is het ‘rendement op eigen vermogen’. Het lijkt heel krom, maar wanneer je een hypotheek op het aan te kopen pand neemt en dus minder eigen vermogen investeert, stijgt het rendement op je eigen vermogen. Het resultaat/rendement wat je behaalt wordt dus hoger naarmate je minder eigen geld investeert. En doordat je vermogen beschikbaar houdt om meerdere aankopen te doen, houdt je je opties open.

Hoeveel procent mag je financieren?
Dat hangt af van het type onderpand en de bank waar je voor kiest. In de regel zeggen we dat je bij een appartement of een woning (residentieel vastgoed) 80% (van de waarde in verhuurde staat) kunt financieren. Belangrijk punt is dat de waarde bepaald wordt door een taxatierapport en dat dit rapport aan bepaalde eisen moet voldoen. Raadpleeg dus eerst een adviseur vóór je een rapport laat opstellen. Gaat het om een winkelpand, een woon/winkelpand of een bedrijfslocatie (commercieel vastgoed), dan gelden lagere percentages, variërend van 60% tot 75% (van de waarde in verhuurde staat).
We hebben ook geldverstrekkers die tot 90% willen financieren. Voor je hefboomwerking is dit een interessante, de rente hiervan is wel wat hoger én je moet er rekening mee houden dat je risico hierdoor wat hoger is.

Waar kan ik met mijn verhuurhypotheek terecht?
Er komen (gelukkig) steeds meer aanbieders. De meeste aanbieders staan niet direct zelf klanten te woord, maar werken samen met een tussenpersoon. En dan heb je aan ons, als specialist, de tussenpersoon gevonden. Wij werken met alle partijen samen en kunnen je het beste aanbod doen.

Heb jij een andere vraag over het financieren van vastgoed welke je graag aan ons wilt stellen?
Plan direct zelf jouw afspraak in via onze contact pagina!